Gruszki i pietruszka w zupie to już właściwie klasyczne
połączenie. Zupa ta w pierwotnym, znalezionym w jakiejś gazetce dla pań,
przepisie była podawana z boczkiem, tu w kontrze do słodkiego i delikatnego
smaku gruszek i pietruszki dodałam wędzoną paprykę. Jak dla mnie połączenie
świeżego, owocowego smaku właściwie owocowej z dość ciężkim smakiem wędzonej
papryki sprawdziło się doskonale.
SKŁADNIKI na cztery porcje zupy
½ średniej cebuli
1 łyżeczka oleju
2 małe korzenie pietruszki
2 gruszki (mogą być ze skórką)
¼ szklanki orzechów nerkowca
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka papryki łagodnej
2 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki wody
2 szklanki szpinaku
Pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1.Orzechy nerkowca rozdrobnić i uprażyć na rozgrzanej patelni,
dodać wędzoną paprykę, kontynuować prażenie jeszcze przez 30 s. Odłożyć łyżkę
uprażonych orzechów do udekorowania zupy.
2.Cebulę obrać i pokroić na dość drobną kostkę.
Na dnie garnka lub na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwile
podsmażyć i dodać mała ilość wody; dusić aż będzie szklista, dolewając w miarę
odparowywania wodę tak by cały proces odbywał się w jej minimalnej ilości. Następnie
dodać drobno pokrojoną pietruszkę i dusić aż zmięknie, ciągle dolewając
wody. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę (może być ze skórką), dusić kilka minut,
aż do odparowania wody. Dodać kolendrę i paprykę.
3.Przełożyć warzywa do garnka, dodać uprażone orzechy
nerkowca, zalać bulionem i wodą, gotować zupę 5 minut. Dodać szpinak, gotować
jeszcze około minuty. Doprawić pieprzem i solą.
4.Zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli
zupa wystygła, podgrzać ponownie. Podawać gorąca, posypaną prażonymi nerkowcami.
INFORMACJE
Całą zabawa z duszeniem w minimalnej ilości wody polega na
ograniczeniu tłuszczu w potrawie, przy zachowaniu jej walorów smakowych.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej gęstą „zabieloną” zupę możemy
dodać więcej nerkowców, jednak wartość kaloryczna zupy znacznie wzrośnie.
Jeśli smak wędzonki jest za mało intensywny można posypać
zupę jeszcze szczyptą wędzonej papryki do podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz